Bezienswaardigheden in Dresden
Als je Dresden bezoekt dan zul je waarschijnlijk meer willen doen dan winkelen en genieten van lokale dranken en spijzen. In de stad zijn gelukkig verschillende bezienswaardigheden, monumenten en gebouwen te bewonderen die voor toeristen absoluut de moeite waard zijn.
Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden in Dresden die volgens ons interessant kunnen zijn.
Regel je tickets en tours
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Dresden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Dresden.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Dresden
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Dresden via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Dresden via Tiqets
Frauenkirche
De prachtige achttiende-eeuwse Frauenkirche van Dresden is een top bezienswaardigheid. Deze Evangelische-Lutherse kerk heeft namelijk interessante karakteristieke eigenschappen, die je niet zo vaak in andere kerken tegenkomt. Het ontwerp is gemaakt door de Duitse architect George Bähr. Helaas heeft hij het eindresultaat zelf nooit kunnen bewonderen. Het originele bouwwerk raakte helaas zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierna is er jaren gewerkt aan de succesvolle wederopbouw die grotendeels gefinancierd is dankzij de in 1991 opgerichte stichting ‘Stichting voor de wederopbouw van de Frauenkirche’. Architect Eberhard Burger had hierin de leiding. Daarna volgde in 2005 de heropening van de Frauenkirche die uitbundig werd gevierd. Hiermee transformeerde de oude kerk van ‘Oorlogsmonument’ naar ‘Symbool van Verzoening’. De binnenkant van de Frauenkirche is minstens even indrukwekkend als de buitenkant. Met name het herbouwde altaar uit 2014, waarboven het orgel is geïntegreerd is erg fraai. En ook de plafondschilderingen in de koepel zijn van grote klasse. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en de architectuur, dan kunnen is een georganiseerde- of audiotour zeker aan te bevelen.
Meer info over de Frauenkirche
Semperoper
Omstreeks 1838 werd de eerste koninklijke staatsopera van Dresden gebouwd. Als architect mocht Gottfried Semper zijn passie en kennis samenvoegen en wist hij als kunsthistoricus vriend en vijand te verrassen met zijn uitmuntende ontwerp. Helaas werd de opera geheel verwoest door een brand die op zolder is ontstaan. Pas in 1871 werd er begonnen met de wederopbouw. Dit keer was het de zoon, Manfred Semper die het voor het zeggen had. Opnieuw werd het gebouw verwoest, dit keer tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De huidige Semperoper is een reconstructie van het oorspronkelijke bouwwerk. In 1985 vond de opening plaats met een romantisch stuk van de Duitse componist Carl Maria von Weber ‘Der Freischütz’. De exclusiviteit is na alle jaren van rampspoed en wederopbouw nog altijd voelbaar in de smaakvolle en rijkelijk gedecoreerde zaal. De Semperoper van Dresden is gelegen aan de Theaterplatz te Dresden.
Meer info over de Semperoper
Residenzschloss Dresden
Ook het koninklijke paleis ‘Residenzschloss’ in Dresden is niet bepaald bespaard gebleven tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het tussen de dertiende en vijftiende eeuw gebouwde paleis is grotendeels gereconstrueerd in de tweede helft van de twintigste eeuw. Desondanks gaat het nog altijd door het leven als één van de oudste gebouwen van Dresden. Daar waar eens keurvorsten resideerden is tegenwoordig een behoorlijk indrukwekkende verzameling musea te bezoeken. Je kunt nu onder andere een bezoek brengen aan musea als ‘Grünes Gewölbe’, een historisch kunstmuseum. Het museum ‘Münzkabinett’, een museum over muntstukken uit de geschiedenis tot heden. Het museum ‘Kupferstich-Kabinett’, waar je litho’s, aquarellen, etsen en andere kunst op papier kunt bewonderen. Dan is er nog de ‘Kurfürstengallerie’ een museum over prinselijke en spirituele protagonisten van de Reformatie in Saksen. En als laatste museum is er de ‘Türckisches Cammer’ waar je voornamelijk Ottomaanse kunst kunt bewonderen. Middels wisselende exposities is er in Residenzschloss Dresden vrijwel altijd wat nieuws te ontdekken.
Brühlsche Terrasse
Voor het allermooiste uitzicht over de rivier de Elbe, moet je zeker even een bezoekje brengen aan de Brühlsche Terrasse van Dresden. Dit uitkijkpunt staat ook wel bekend als ‘het balkon van Europa’. Het tien meter hoge terras is gelegen aan de Elbe, ter hoogte van de Albertinum, de kunstacademie en het Ständehaus. Oorspronkelijk was de huidige Brühlsche Terrasse onderdeel van de verdedigingsmuur zoals die werd aangelegd in de zestiende eeuw. Later werd dit een lustpark en vervolgens kwamen er koninklijke bebouwen. Nu vandaag kun je aan de Brühlsche Terrasse nog historische monumenten en sculpturen bewonderen, waaronder het monument ter ere van beeldhouwer Ernst Rietschel, die door Johannes Schilling werd gemaakt. Maar ook het monument voor Gottfried Semper en het Moritz monument zijn waardevolle kunstwerken. Maar het allermooiste is toch echter het fraaie uitzicht over de Elbe.
Katholische Hofkirche
De ‘Kathedrale Ss. Trinitatis’ van Dresden staat beter bekend als Hofkirche. De kerk werd in de achttiende eeuw in een laat-Romeinse barokke stijl opgetrokken naar een idee van Gatano Chiavari. In de kerk is een kapel ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De preekstoel werd vervaardigd door de beeldhouwer Balthasar Permoser. Onder dekkers is een graf waar koninklijke leden, bisschoppen en andere prominente katholieken zijn begraven. De Katholische Hofkirche van Dresden is gelegen aan de Schloßstrasse in het centrum van de stad.
Slot Pillnitz
Het voormalige dorpje Pillnitz, wat tegenwoordig het oostelijke deel van de stad Dresden beslaat, is in het verleden vooral de locatie van uiteenlopende heersers geweest. Zo stond hier ooit een fort in de veertiende eeuw. Enkele eeuwen later werd het verbouwd tot kasteel en diende het als zomerresidentie van onder andere Johan George IV van Saksen en Fredrich August II, die weer onderdeel waren van de Duitse dynastie ‘Haus Wettin’. In de geschiedenisboeken wordt Slot Pillnitz ook genoemd als de plek waar het ‘Verdrag van Pillnitz’ in 1791 werd getekend, waarmee het Heilige Roomse Rijk en Pruisen beloofden om Lodewijk XVI te steunen tijdens de Franse Revolutie. Na 1918 werd Slot Pillnitz ingericht als museum. Liefhebbers kunnen er nu op drie verschillende plekken genieten van de geschiedenis van het kasteel, het hofleven en verschillende decoratieve en barokke elementen. De tuin van Schloss Pillnitz, met daarin de ‘Gläsernes Paradise’ die vol staat met exotische bloemen en planten, is een prachtig park waar je heerlijk doorheen kunt wandelen.
Meer info over Slot Pillnitz
Japanisches Palais
Aan de Palaisplatz in Dresden bevindt zich het ‘Japanisches Paleis’. Dit culturele paleis uit de achttiende eeuw werd in opdracht van August de Sterke gebouwd. Het ontwerp was zeker gezien de tijd, behoorlijk modern. Het liefst had August het paleis geheel van porselein laten maken. Dit werd echter niet gerealiseerd. Wel werd er later een Oost-Aziatische porselein collectie tentoongesteld, alsmede sculpturen, muntenverzamelingen en wandtapijten. Het dak van het Japanse Paleis is de verder de enige link naar de naam. Het is namelijk een Japans ontwerp. Verder wordt de bouw vooral als Nederlands gezien. Ook de tuin inrichting is vergelijkbaar met die van Paleis ’t Loo. Tegenwoordig is het ‘Japanisches Palais’ van Dresden ingericht als Museum voor Volkenkunde. Ook zijn er rondleidingen te volgen die wat meer over de geschiedenis van het pand en de architectuur vertellen.
Gläserne Manufaktur
De hypermoderne fabriek van automerk Volkswagen is kenmerkend binnen de stadsgrenzen van Dresden. De Gläserne Manufaktur werd ontworpen door Gunther Henn, een Duitse architect. Volgens de architect is het een plek van transparantie en dialoog geworden, waar ruimtelijke ervaringen van zowel de automobilist als die van een architect in elkaar overvloeien. Bezoekers kunnen er tijdens een rondleiding indrukken opdoen omtrent de toekomst van de mobiliteit, de productie processen, proefritten en andere interactieve ervaringen die met Volkswagen te maken hebben. Daarnaast worden er ook regelmatig verschillende evenementen georganiseerd.
Meer info over de Gläserne Manufaktur
Zoo Dresden
Op 9 mei 1861 gingen de deuren voor de allereerste keer open in de dierentuin van Dresden. Het begon allemaal met een tentoonstelling van de plaatselijke kippenhouderij in de Zoologischer proeftuin. En langzaam maar zeker ontpopte het idee om daar een kameel en een aap bij te voegen en dat liep uit op een kleine verzameling dieren. De stadsarchitect Carl Adolph Canzler en tuinbouwdeskundige Peter Joseph Lenné kreeg de eer toebedeeld om een stuk landgoed van de koning in te richten als dierentuin. Inmiddels spreken we van een volwaardige dierentuin van zo’n dertien hectare. Zoo Dresden heeft meer dan tweehonderdzestig verschillende diersoorten die alle continenten van de wereld vertegenwoordigen. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken, waarbij een kijkje achter de schermen een geliefd onderdeel is. Voor de kleintjes zijn er ook speeltuinen en andere spannende avonturen te beleven. Zoo Dresden is te vinden op het landgoed van ‘Palais Großer Garten’ aan de Tiergartenstraße.
Meer info over de Zoo Dresden
Fürstenzug
Aan de Augustusstrasse kun een prachtig stukje wanddecoratie bewonderen die bekend staat als Fürstenzug. Vertaalt betekent het niet veel meer dan ‘de optocht der vorsten’. Dit kunstwerk bestaat uit zo’n drie-en-twintig duizend porseleinen tegeltjes waarop afbeeldingen van vosten ter paard, ridders, voetvolk, wapens en enkele kinderen zijn afgebeeld. Van links naar rechts zijn de vorsten die elkaar opvolgden afgebeeld. De eerste is dan ook Konrad de Grote en de laatste is George van Saksen. De tekst die erbij geplaatst werd luidt: ‘Ein fürstenstamm, des heldenlauf reicht bis zu unsern tagen, in grauer vorzeit ging er auf mit unsres volkes sagen’. De tegeltjes sieren de buitenmuur van de Stallhof in Dresden. De koninklijke stallen hoorden voorheen bij het residentiële paleis. Vroeger werden hier grote paardenshows en toernooien georganiseerd. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor culturele festiviteiten en evenementen zoals de kerstmarkt.