Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Dresden op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Dresden of Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.Alarmnummers

In het geval dat er dringende medische assistentie (een ambulance) of een brandweer nodig is dan bel je net als in Nederland naar het gratis noodnummer 112. Voor de politie bel je naar nummer 110.

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Dresden te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Indien je per vliegtuig naar Dresden reist van heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) om je te identificeren als de persoon die op de boeking/boarding pass staat. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater

Het kraanwater in Dresden is uitstekend van kwaliteit. Dankzij de neutrale smaak is het leidingwater prima als drinkwater te gebruiken. Het is goedkoper en milieuvriendelijker dan plastic flesjes mineraalwater kopen.

Elektriciteit

In Dresden gebruikt men dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Je hoeft daarom geen adapter of wereldstekker mee te nemen naar Dresden.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Dresden gevierd worden:

1 januari – Nieuwjaarsdag

6 januari – Driekoningen

1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Fooien

Als je de horeca in Dresden bezoekt is het geven van een fooi niet verplicht. Op sommige sites lezen we weleens dat 10% fooi normaal is, maar dat klopt niet. De lonen in bars en restaurants in Duitsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Geef dus in Dresden fooi zoals je dat in Nederland ook zou doen: rond bedragen af als je tevreden bent over de bediening en geef iets meer als je vindt dat je buitengewoon goed geholpen bent.

Ook bij taxichauffeurs rond je af naar boven, maar houd het wel bescheiden. Een bedrag van 16 euro naar 20 euro afronden is eigenlijk teveel. Maak er dan 17 of 18 euro van.

Geld

In Dresden betaal je met de euro. Dat kan contant, met de pin of met een creditcard. Voor het betalen met je Nederlandse bankpas worden er geen extra kosten door de bank in rekening gebracht omdat je in Duitsland bent. Creditcards worden op vrij brede schaal geaccepteerd in Dresden, maar niet overal. Soms geldt er een minimumbedrag voor een creditcardbetaling.

In Dresden vind je voldoende geldautomaten waaruit je geld op kunt nemen. Bij losstaande commerciële geldautomaten kan er een bedrag aan servicekosten berekend worden. Die kosten moeten eerst getoond worden, waarna je ze kunt accepteren of weigeren.

Internet en telefonie

Je kunt met je Nederlandse mobiele abonnement bellen, gebeld worden en online gaan in Duitsland. Je doet dat uit dezelfde bundel die je in Nederland gebruikt. Wil je MB’s besparen of heb je geen mobiel internet binnen je abonnement, dan kun je op veel plekken in Dresden gebruik maken van wifi. Veel restaurants, bars, winkels en hotels bieden dit gratis aan hun klanten aan.

Taal

In Dresden is Duits de officiële taal en tevens de voertaal. Enige kennis van de Duitse taal is daarom wel handig als je naar Dresden reist. Met Engels kun je op toeristische plekken vaak ook wel terecht, maar niet altijd.

Reserveer je entreetickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Dresden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Dresden.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Dresden
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Dresden via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Dresden via Tiqets

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Dresden en Nederland, omdat Duitsland en Nederland in dezelfde tijdszone liggen en op een zelfde wijze zomertijd en wintertijd hanteren. Je zult daardoor geen jetlag overhouden aan een stedentrip naar Dresden.

Tijdsverschil

Veiligheid

Dresden is een gemoedelijke veilige stad, waar geen bijzondere veiligheidsrisico’s gelden. Je moet zoals op vrijwel iedere bestemming oppassen voor zakkenrollerij en andere vormen van diefstal. Geef de potentiële dieven bij voorkeur geen kans.