Musea in Dresden

Naast de uiteenlopende bezienswaardigheden die Dresden telt zijn er ook verschillende musea die de moeite waard zijn. Het bekendste museum van de stad is die in het Zwinger gevestigd is, maar er zijn ook nog andere musea die het vermelden absoluut waard zijn.

Op deze pagina vind je een overzicht van de musea in Dresden die interessant kunnen zijn om te bezoeken tijdens je bezoek aan Dresden.
Gemäldegalerie Alte Meister

Als onderdeel van de ‘Staatliche Kunstsammlungen Dresden’ heeft het ‘Gemäldegalerie Alte Meister’ museum heel wat waardevolle kunst te bieden. Het museum is gevestigd in de Semper Galerie van de Zwinger, wat op zich al een bezienswaardigheid is. Veel van de aanwezige meesterwerken zijn afkomstig uit de periode van tussen de vijftiende en achttiende eeuw. Denk hierbij aan werken van Murillo, Holbein, Raphael, Jean-Etienne Liotard, Giorgione en Titiaan. Onder de werken bevinden zich ook enkele Vlaamse en Nederlandse kunstschilders, waaronder van Eyck, Rembrandt en Rubens. Ook de collectie sculpturen is buitengewoon indrukwekkend.

Meer info over Gemäldegalerie Alte Meister

Grünes Gewölbe

Het historische museum ‘Grünes Gewölbe’ is eveneens onderdeel van de ‘Staatliche Kunstsammlungen Dresden’. Het museum, wat gevestigd is in het Koninklijke Paleis, heeft onder andere sieraden, edelsmeedkunst, meubelstukken en andere voorwerpen die afkomstig zijn van verschillende Saksische keurvorsten en koningen. De ruimtes waarin de tentoonstellingen en exposities gepresenteerd worden komen de collectie geheel ten goede. Behalve de Grünes Gewölbe is er ook een museum met de naam ‘Neues Grünes Gewölbe’. Hier tref je kunst en prachtige voorwerpen uit het verleden, waaronder de grootste groene diamant ter wereld.

Meer info over museum Grünes Gewölbe

Zwinger

Het indrukwekkende paleiscomplex Zwinger heeft een prominente plaats binnen het historische centrum van Dresden. De Duitse architect Matthäus Daniel Pöppelmann en barokke beeldhouwer Balthasar Permoser mochten in de eerste helft van de achttiende eeuw, samen de leiding nemen voor wat nu nog altijd een behoorlijk imposant stukje architectuur mag worden genoemd. Destijds werd het gebouwd als lustoord voor August de Sterke. De naam ‘Zwinger’ is terug te leiden naar de ruimte tussen de binnenste en buitenste kasteelmuur, de plek waar het complex ook is gebouwd. Voor inspiratie werden er door Pöppelmann reizen gemaakt door Tsjechië, Wenen, Florence, Rome en Napels. En ook Versailles in Frankrijk diende als studiereis ter inspiratie. Tegenwoordig is de Zwinger een culturele plek waar je musea met historische wetenschappelijk instrumenten, oude kunst, Oosters porselein, tuinen, fonteinen en sculpturen kunt bewonderen.

In de directe omgeving van Zwinger bevinden zich bezienswaardigheden als het Koninklijk Paleis, en de Semper Opera.

Meer info over de Zwinger

Zwinger

Albertinum

Waar eeuwen geleden wapens en andere gevechtsvoorwerpen werden opgeslagen, is tegenwoordig een museum gevestigd. De overgang werd begeleid door de Duitse architect Carl Adolph Traugott Canzler, wat later als zijn belangrijkste werk werd gezien. Het onlangs opnieuw verbouwde Albertinum, aan de Brühlsche Terrasse in Dresden is nu een museum voor moderne kunst. Zo kun je in de ‘Skulpturenhalle’ genieten van moderne en hedendaagse beeldhouwkunst, waaronder die van Rodin, Birgit Diecker en Casper David Friedrich. In de ‘Galerie Neue Meister’ is onder ander kunst te bewonderen van Claude Monet, Gerhard Richter, Gustav Klimt en Paul Gauguin.

Meer info over het Albertinum

Bundeswehr Military History Museum

De militaire geschiedenis wordt in het Bundeswehr Military History Museum middels twee kanalen weerspiegelt. Zo vertelt het gebouw en de architectuur op zich al een militair verhaal, waarbij het als arsenaal een prominente rol heeft gespeeld. Maar ook de tentoonstelling zoals wij die vandaag kunnen aanschouwen is een indirecte en soms hele directe verwijzing naar de militaire geschiedenis. Je maakt er bijvoorbeeld kennis met het fenomeen geweld of onderwerpen al bescherming en vernietiging, maar dan niet altijd op een voor de hand liggende manier. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld militaire technologie, uniformen en wapens.

Verkehrs Museum

Het verkeersmuseum van Dresden is gevestigd in een meer dan vierhonderd jaar historisch pand wat de naam ‘Johanneum’ draagt. Destijds had het al een connectie met transport, aangezien het functioneerde als stal voor de huisvesting van electorale paarden en rijtuigen. Hoewel het uiterlijk van het Johanneum vergelijkbaar is met het gebouw uit 1586, is het grotendeels opnieuw gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Daarna hebben er nog enkele restauraties plaatsgevonden, maar is het oorspronkelijke ontwerp nooit uit het oog verloren. Tegenwoordig kun je in dit gebouw alles te weten komen over de geschiedenis van het transport in en om Dresden. Zo is er aandacht omtrent de scheepvaart, spoorweg verkeer en transport. Onder de permanente tentoonstelling bevindt zich ook een oude stoomlocomotief, een model spoorweg en oude voertuigen.

Meer info over het Verkehrs Museum

Verkehrs Museum

Panometer Dresden

Een voormalige gastank in Dresden heeft een nieuwe invulling gekregen. Sinds 2006 wordt in de ruimte waar voorheen gas werd opgeslagen, een panoramisch schilderij tentoongesteld. Het is vergelijkbaar met onze eigen Panorama Mesdag in Den Haag. De Panometer in Dresden werd gemaakt door de Perzische-Weense kunstenaar Yadegar Asisi. De 360 graden panoramische schilderijen die er afwisselend te zien zijn, dragen namen als ‘Dresden Baroque’ en ‘Dresden 1945’. De naam Panometer is eveneens door de kunstenaar bedacht. Het is een samenvoeging van de namen panorama en gasometer.

Meer info over de Panometer Dresden

Erich Kästner Museum

Aan de Antonstraße in Dresden staat een wit huis wat bekend staat als ‘Villa Augustin’. Sinds 2000 is hierin het museum over de plaatselijke dichter, journalist en tekstschrijver Erich Kästner gevestigd. Behalve een multimedia ruimte is er ook een tentoonstellingsruimte, verschillende boeken en een ruimte met kasten die gekleurde lades bevatten. Elke kleur verwijst naar een aspect uit het leven van Kästner. Op een innovatieve manier word je in dit museum uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan. Literatuur is een onderwerp wat onlosmakelijk verbonden is aan het interactieve micromuseum Erich Kästner Museum.

Meer info over het Erich Kästner Museum